Спілкування Бадіуззамана з учнями ліцею про Аллаха. Як дивитися віруючому на сучасні науки

Шоста Тема з «Плодів віри»

Ця тема – короткий опис одного із численних доказів такого стовпа Ісламу, як віра в Аллага, пояснення й чіткі, численні аргументи якого є в багатьох місцях «Рісале-і-Нур».

У місті Кастамону до мене прийшла група учнів ліцею зі словами: «Допоможи нам пізнати нашого Творця. Наші вчителі не розповідають нам про Аллага».

Я відповів їм: «Кожна досліджувана вами наука своєю особливою мовою невпинно розповідає про Аллага, знайомить з Творцем, дає пізнати Його. Слухайте не вчителів, а ці науки.

Наприклад, прекрасна аптека, де в кожній колбі є цілющі мазі й ліки, елементи яких взяті в дивовижних і найточніших пропорціях, безсумнівно засвідчує майстерність і мудрість аптекаря. В аптеці ж Землі міститься більше чотирьох сотень тисяч видів рослин і тварин, кожен з яких подібний [аптечній] колбі з цілющою маззю й ліками. Ця аптека наскільки досконаліша й грандіозніше, що навіть із позиції медичної науки, вона показує навіть сліпим свого великого аптекаря – Мудрого, Могутнього Творця.

Приміром, якась дивовижна фабрика, де тчуть тисячі різноманітних тканин зі звичайного матеріалу, без сумнівом, повідомляє про своє керівника – майстерного інженера. Схоже до цього, рухомий механізм, створений Всевишнім і названий земною кулею, має сотні тисяч частин, в кожній з яких знаходяться сотні тисяч таких фабрик. І наскільки цей механізм грандіозніший і досконаліший тієї фабрики, побудованої людиною, настільки він грандіозніше й чітко, з позиції механіки,  говорить про Майстра і Господаря земної кулі.

А якесь чудове сховище, якийсь продовольчий склад і магазин, в якому з різних місць зібрані і акуратно впаковані різноманітні продукти харчування, безсумнівно, говорить про незвичайного власника і незвичайного працівника. Продовольчий же склад Милостивого Творця – цей Божественний магазин, іменований земною кулею, подібно до корабля, на борту якого знаходяться різноманітні товари, продукти і консерви, а також сотні тисяч живих істот, які потребують їжі, за рік організовано здійснює подорож по двадцяти чотирьох тисяч літній орбіті і, змінюючи пори року, наповнює весну, наче  величезний контейнер тисячами різноманітних продуктів, доставляючи їх живим істотам, у яких взимку вичерпалися продовольчі запаси. І наскільки цей склад Землі грандіозніше і досконаліше за той  перший склад, настільки ж безперечно і очевидно, з позиції науки про  харчування, яку ви вивчаєте або будете вивчати, він повідомляє нам про господаря, правителя, розпорядника земного сховища, а також дозволяє полюбити Його.

Отже, кожна із сотень наук, схоже згаданих, широкопланово, зі своїм особливим дзеркалом, використовуючи свій далекоглядний і повчальний погляд, повідомляє про Всемогутнього Творця цього Всесвіту, Його імена, а також дає осягнути Його досконалість. Щоб навчити згаданого доказу, що є грандіозним і блискучим свідченням буття і єдиності Творця, Чудово поданий  Коран повідомляє нам про Творця такими аятами, як:

خلق السموات والارض і رب السموات و الارض

«… Господь небес і землі …»; «… Він створив небеса і землю …».

Такою була моя відповідь тим учням. Вони ж повністю погодилися, підтвердили це і сказали: «Ми безмежно вдячні нашому Господу за те, що отримали досконалий, святий урок, який є самою істиною. Нехай благословить тебе Аллаг!».