Капітал життя і найважливіше її питання

Четверта Тема з «Плодів віри»

 

Одного разу брати, котрі допомагають мені, запитали:

— Минуло п’ятдесят днів (зараз вже — сім років (Примітка в дужках стосується 1946), а ти зовсім не питаєш і не цікавишся цією жахливою світовою війною, яка спричинила хаос на всій Землю і стосується долі ісламського світу? Тим часом, частина благочестивих і вчених людей, залишивши загальний намаз і мечеть, поспішають послухати радіо. Цікаво, хіба є ще більш важлива подія, ніж це? Або ж інтерес до того шкідливий?

Я відповів:

— Капітал життя дуже невеликий, важливих же справ дуже багато. Схоже до кіл, що лягають одне в одне, у кожної людини існують кола, які, починаючи від кола серця і шлунка, тіла і дому, району та міста, батьківщини і країни, Земної кулі і людства і до кола всього живого світу і Всесвіту, по черзі лягають одне в одного. У кожному колі у кожної людини може бути будь-яка функція. Однак в найменшому колі є найбільша, важлива і постійна функція. А в найбільшому колі може зрідка з”являтися найменша і тимчасова функція. За аналогією (величина кола і функції обернено пропорційні) можуть існувати різні функції. Однак велике коло через свою привабливість, змушує залишити необхідну і важливу функцію, наявну в маленькому колі, займається непотрібними, безглуздими і порожніми справами, даремно знищуючи капітал життя і вбиваючи за неважливими діями це дорогоцінне життя. А часом, з пристрастю стежачи за цими військовими сутичками, людина стає прихильником однієї з ворогуючих сторін і толерує скоєні насильства, стаючи співучасником.

Відповідь  на першу частину питання така:

Так, існує важливіша подія, ніж ця світова війна, і важливіше питання світового панування на цій Землі. І у кожної людини, і особливо, мусульман, є така подія і постає  таке питання, що кожна людина, якщо у неї є сили і багатства, як у Німців і Англійців, і за наявності розуму, не вагаючись, віддасть їх, щоб на свою користь вирішити це одне питання. І суть цього питання, про яке, базуючись на тисячах обіцянок і клятв Господаря і Правителя цього Всесвіту, одностайно повідомляють сто тисяч найславетніших людей і численні зірки і вчителі роду людського, деякі з яких бачили це на власні очі, полягає в наступному: у кожної людини постає питання набуття — якщо у нього є віра (іман) — або ж втрати вічного і постійної землі й царства, прикрашеного палацами і садами, як увесь наш земний світ. Якщо людина не знайде міцну віру, вона втратить його. І багато в наш час через чуму матеріалізму у цьому питанні зазнають краху. І навіть один праведний вчений побачив у смерті людей, що в одному місці з сорока померлих лише деякі пішли в Інший світ з вірою, інші ж втратили. Цікаво, чи зможе людина заповнити цю втрату, навіть якщо все багатство Землі буде віддано їй?

Тож, ми, учні «Рісале-і-Нур», вважаємо, що, залишивши справи, що сприяють позитивному вирішенню цього питання, і залишивши обов’язки, які допомагають працювати в цьому напрямі одному незвичайному захиснику, який у дев’яноста дев’яти відсотках допомагає позитивно вирішити це питання, займатися порожніми безглуздими справами, немов ми навічно залишимося в цьому світі, є абсолютною дурістю, і тому ми впевнені, що якщо у кожного з нас буде навіть в сто разів більше розуму, його потрібно використовувати лише для цього завдання.